A méhek társadalomban betöltött szerepe

A méhek társadalomban betöltött szerepe


A méhek az egyik legszorgalmasabb élőlények a földön.

A méhek a nektár és a pollen fogyasztására adaptálódtak; ezekből nyerik az energiát és a fehérjéket. A pollen többségével lárváikat etetik.

Kulcsszerepet játszanak a növények beporzásában, ők a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is; ebben jelentős szerepet kapnak a lábaikon kialakult speciális szervek. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók. Újabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

A mezőgazdaságban közvetlen szerepet is betöltenek, különösen a domesztikált háziméh, ami sok országban a legfőbb méztermelő. Sok egyéb fajt, mint például a faliméhet intenzíven szaporítanak beporzó tevékenységük miatt.

A legtöbbjük az összes virágból gyűjt pollent, de akadnak egy-egy növényre szakosodott fajok is. A pollent és a nektárt többnyire összekeverik, és így eleinte folyékony, de megkeményedő tartalék élelmiszertömeget hoznak létre. Ezt aztán megformálják, és a lépekben tárolják. Az így megtöltött sejtekbe helyezik petéiket, majd lezárják azokat.

 

 

A fotó forrása: analogicus / Pixabay

 

A dolgozó méhek szigorú rend szerint működő társadalomba szerveződve élnek, és mindegyikük kiváló a társadalomban betöltött szerepében. Így tehát mindegyiknek megvan a maga feladata, amit ügyesen hajt végre:

  • Takarító méhek: a kaptár tisztaságáért felelnek.
  • Mézelő méhek: méhpempőt termelnek.
  • Méhsejtet építő méhek: olyan mirigyeket fejlesztenek, amelyek segítségével kialakítják a méhsejteket.
  • Dolgozó méhek: őket lehetne táplálékszerző méheknek is nevezni, mivel a táplálék megszerzéséért felelősek, amit a kaptárban helyeznek el.
  • Őrködő, védelmező méhek: ők vigyáznak a közösség biztonságára, hogy más kaptárból származó méhek vagy darazsak ne léphessenek a kaptárba.
  • Szellőztető / legyeztető méhek: mozgatják a levegőt, huzatot csinálnak, hogy kiszárítsák a nektárt.

Az Ecocolmena Spain nevű civil szervezet adatai szerint a nyugati mézelő méh akár 40-80 000 tagot számláló kolóniákat számlálhat. Ezeken a kolóniákon belül egy tökéletesen szervezett közösség él, mely alaposan kidolgozott rendszer alapján a kaptár érdekében működik és tagjait nem egyéni célok vezérlik.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: balouriarajesh / Pixabay

Ez az írás eredetileg a MéhekVilága magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi méhes érdekességet is elolvashatod.

Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »